ZGODOVINA ORIENTALSKEGA PLESA

Odkar svet stoji, vsa zemlja pleše. Zase, za druge, za bogove. Predvsem pa za boginjo mati.

V času faraonov so svečenice duhovnice vrtele svoja telesa in valovala s svojimi trebuhi, da bi jih obsedla Ator, boginja ljubezni in plodnosti. Potem pa se je božanstvo v katero so se zlile, darovalo ljudem.

V petem stoletju našega štetja pa je zaradi lakote velik del plemena ciganov zapustilo Indijo.
Nekateri so se po južni obali sredozemskega morja preko Mezapotamije naselili v Egiptu. Drugi so preko Turčije prodirali v Evropo, kjer so najvstrajnejši dosegli celo Španijo.

Cigani so s seboj prinesli svojo tradicijo in jo priredili krajevnim običajem. Tako se je rodil ples flamenko, ki je mešanica indijskih, arabskih in andaluzijskih sakralnih plesov.

Ples izraža čustva. Beseda "emocija" prihaja iz latinske besede movere, ki pomeni "gibanje". Svoja čustva torej izražamo z gibanjem.

Skozi stoletja se je sakralni ples spremenil. Največjo komercializacijo je doživel zaradi vpliva Hollywooda, ki je tradicionalno oblečene Egipčanske galebeje spremenil v dvodelni kostum, ki razkazuje popek.

Povzetek iz dokumentarne oddaje "Orientalski ples".

PLESNI BAZAR

Prvi koraki festivala so nastali leta 2004, ko je Nursel samostojno organizirala Cingele v Ljubljanskih Križankah, kjer sem na njeno povabilo tudi nastopala. Povabljene so bile tudi gostje iz tujine. Naslednje leto smo V Kud-u France Prešeren plesalke Suzana Gale, skupina Bayani, Mirjam Mihelčič Korez, Alja Šhar in jaz prikazale napredek slovenskega orientalskega plesa. Želja po večjem odru oz. vse slovenskem festivalu je rastla z zanimanjem za oritentalski ples.

Na pobudo velike ljubiteljice orientalske kulture Melite Drev Bakiray, da združimo moči in festival postavimo na večji oder je v skupnem projektu samostojnih plesalk Alje Šhar, Maje Šijakov-Hasne, Petre Pungartnik, Mateja Pevec, Društva Tuane in seveda Milite Drev Bakiray nastal Bazar - festival plesov Orienta.

Leta 2006 je tako luč sveta oziroma oderskih reflektorjev Bazar zagledal v Media parku. Ker je zanimanje naraščalo, smo leto za tem festival prestavili v Cankarjev dom. Na Bazar pa smo že od začetka povabili tuje plesalke in plesalce. Da pa ne bi nastopale le Slovenske in tuje zvezde smo festival razdelili na dva dneva. Blišč Orienta je potekal v Cankarjevem domu, Zakladi Orienta pa v Festivalni dvorani Ljubljana. Namen Zakladov Oreinta je bil, da se predstavi tudi odlične učenke. V času festivala pa so potekale tudi delavnice.

Dvodnevni festival smo leta 2008 v celoti prestavile v Cankarjev dom, katerega smo zaklučile s Bazar party-jem. Tema festivala pa je bila medkulturni dialog, zato smo na festival povabile tudi številne tuje plesalke in plesalce.

Bazar raste in cveti kot lotusov cvet, zato se kakovost plesa iz leta v leto izbolšuje. Želim si, da bi naš začetni intuziauem živel in se razvijal še naprej in s tem prispeva k vedno večji kulturi orientalskega plesa pri nas.

Mateja